Vara ute på vintern

På vintern är det bra att komma ihåg att vind i kombination med minusgrader kan kännas som att det blir ännu kallare. En blåsig vinterdag kan kännas betydligt kallare än vad termometern visar. En vindhastighet på två meter i sekunden när det är två minusgrader gör till exempel att det blir lika kallt som när det är minus fem grader och vindstilla.

Barn som leker ute långa stunder när det är kallt behöver gå in och värma sig med jämna mellanrum. Du kan tänka på att lossa på klädseln så att det inte blir för varmt inomhus. Gör du inte det blir barnet fortare avkylt när hen går ut igen.

Barn visar när de fryser

Det går ofta att se när barn har svårt att hålla värmen:

• Barnet kanske börjar huttra, och huden kan bli blek och kall.
  • Ett annat tecken är att barnet gärna står stilla. Kroppen minskar blodflödet i huden för att spara på värmen och koncentrerar det i stället till de centrala delarna i kroppen.

ur Vårdguiden, Att klä barnet för att vara ute i vinter (annan webbplats)